miércoles, febrero 01, 2006

Todo sea por no estar de acuerdo: PP y estatutos

Como parece ser que el PP ha desarrollado una alergia aguda a estar de acuerdo con alguien respecto a cualquier cosa, hoy les ha dado por acusar al PSOE de romper las negociaciones sobre la reforma del estatuto valenciano.

Las razones son, como de costumbre, ligeramente obtusas. El PP quiere que siga siendo necesario un mínimo de un 5% de votos en las elecciones autonómicas para dar representación parlamentaria a un partido, el PSOE quiere rebajarlo al 3%. Unos quieren evitarse la posible emergencia de un partido valencianista a su derecha (Coalición Valenciana), mientras que los otros quieren darles una "justa" oportunidad. El segundo punto es sobre la pretensión de los socialistas de retirar la palabra "idioma" al referirse a valenciano, algo que mal que les pese a muchos, tiene bastante lógica. Primero, porque no es un idioma, es un dialecto del catalán. O si se ponen burros, el catalán es un dialecto del valenciano, tanto me da; son la misma lengua. Segundo, y más importante, porque la constitución no habla del "idioma castellano" o "idioma español", porque suena profundamente idiota.

Son temas relativamente marginales y redactados bajo un descarado interés partidista, pero el PP y su idea de consenso (que todos hagan lo que yo quiero) no permiten demasiada flexibilidad. Si quieren, pueden retirar el estatuto de cortes por estas chorradas. Están en la oposición y no tienen los votos para evitar que les enmienden el texto.

Lo que resulta curioso es la incapacidad manifiesta del PP de aceptar recortes en un estatuto, mientras piden con entusiasmo la demolición de otro. Considerando que el texto valenciano incluye apelación a los derechos históricos, fueros, claúsula de revisión automática de la financiación, blindaje de competencias, y otras aberraciones variadas que ven en otros lugares pero no en su reforma. La cuestión es no estar de acuerdo, tenga eso lógica o no. Ni cuando presentan ellos el estatuto son capaces de hacer el esfuerzo que piden a todo el mundo.

8 comentarios:

Tatxenko dijo...

Actualment la barrera per entrar a les Corts Valencianes ja és del 5%. El PSOE no es mulla, però la pressió d'Esquerra Unida (està a les Corts amb un 6% o un 7% dels vots) i el Bloc Nacionalista Valencià (està fora tenint un 4,5% dels vots) sembla que farà que demani que es rebaixi al 3%. Això provocaria l'entrada al Parlament dels nacionalistes valencians a costa d'alguns escons del PP, ja que per la llei d'Hondt, si mantinguessin els mateixos vots que en passades eleccions però la barrera fos del 3%, haurien entrat a les Corts amb 3 o 4 diputats i el PP no tindria majoria absoluta (o la tindria pels pèls). El Bloc és un partit de centre-esquerra que mai de la vida pactarà amb el PP a nivell autonòmic. Un altre efecte podria ser l'entrada a les Corts de Coalición Valenciana, partit d'ultradreta, blavero i anticatalà (format bàsicament per l'ala més ultra del PP i les restes de la gairebé desapareguda Unió Valenciana).

R. Senserrich dijo...

Corregit lo dels percentatges. Gràcies!.

Tatxenko dijo...

De res, Crack!

Laia Balcells dijo...

no comments. el pp valencia em provoca nausees.

Anónimo dijo...

El que no entenc es per que el PSOE-CV va pactar esta m***a d'estatutet. Si s'hagueren posat durs abans, ara no podria dir el PP que volen trencar cap pacte.

Tatxenko dijo...

Sembla que al final el PSOE-pspv s'ha tirat enrera amb les modificacions. A l'Estatut hi haurà "idioma valencià" (quina imbecilitat) i es mantindrà la llei del 5% malgrat que no sortirà a l'Estatut. Patètica negociació del PSOE, si és que realment tenia intenció d'assolir algun dels dos objectius, cosa que dubto.
http://www.vilaweb.com/www/noticia?p_idcmp=1724677

Per cert, a l'Estatut català ja podrien posar que la llengua pròpia de Catalunya és l'"idioma valencià, conegut també com català, amb les diferents modalitats"... I a prendre pel cul amb tots aquests incults...

R. Senserrich dijo...

El fet que la llei electoral pasi a regular el percentatge d'entrada és una victoria important. Aixó vol dir que es pot canviar per majoria absoluta a València, sense tenir que anar a Madrid per esmenar l'Estatut.

Vaja, que només cal que el PP no guanyi per majoria absoluta a València.

Tatxenko dijo...

Em sembla que peques d'optimista... Fins ara la llei electoral ja contemplava el % d'entrada a les Corts per majoria absoluta. Amb el canvi que s'ha acabat pactant, ja no és majoria absoluta, sinó de 2/3...
I lo de l'idioma valencià ha tirat endavant. Crec que tot és una estratègia del PSOE estatal per demostrar davant la societat espanyola que també pacta estatuts amb el PP. I el PP ha captat aquesta necessitat i els ha colat els gols que ha volgut. Molt trist per part del PSPV...
Malgrat tot, crec que el PP pot estar interessat en baixar la barrera el 3% perquè molts valencians ho demanen i pot perjudicar el PSOE si Coalición Valenciana (els ultres) acaben entrant a les Corts. L'entrada d'aquest grup compensaria l'entrada del Bloc (nacionalista valencià), que sí que faria perdre la majoria absoluta al PP. No ho sé, crec que encara no s'ha acabat tot i encara ens sorprendran amb una traca final...